Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

NA TEJ STRANI BOSTE NAŠLI:

-Nekaj besed o mojih preferencah pri G.G.Marquezu

-Všečne fragmente iz dela "Patriarhova jesen"

-Nekaj Marquezovih misli


KAKO SEM BRALA MARQUEZA?

Prva knjiga je bila "Ljubezen v času kolere", ki sem si jo izposodila povsem naključno, ne da bi vedela veliko ali sploh kaj o avtorju. Seveda me je (s svojim "magičnim realizmom" in neko čudno "romantično dekadenco" ter kontradiktornostmi v slogu) nekoliko šokirala. A to ni bilo nič v primerjavi s "Sto let svobode", nad katero sem bila navdušena in sem jo prebrala kar dva-krat. S tem sem začela serijsko brati Marqueza, od "Polkovnik nima nikogar, ki bi mu pisal", "Huda ura", "Simon Bolivar", "General v svojem blodnjaku", itd. Nato sem imela nekaj let premora, pred kratkim sem pa prebrala novelo "Pripoved brodolomca", ki sicer nima ne vem kakšne kompleksne vsebine, vendar me je iz neznanega vzroka precej pritegnila, na zadnje sem pa prebrala delo "Patriarhova jesen", ki je najbolj dekadentno od vseh, ki sem jih prebrala (ali pa se mi le zdi, pa sem se med tem jaz tako spremenila?). Zelo kvalitetno, vendar ni za vsakega!


G.G.Marquez: PATRIARHOVA JESEN - fragmenti

"... in če se tedaj ni pepustil samovolji smrti, ni bilo zato, ker bi ne premogel srda za umiranje, marveč zato, ker je vedel za brezupno prekletstvo, da ne bo umrl od ljubezni..."

"...in s čisto vestjo je verjel, da je srečo mogoče deliti, smrt pa podkupiti z vojaškimi sleparijami." Bilo je težko priznati, da je ta nepoboljšljiv starec edini preostanek moža, čigar moč je bila tako velika, da je nekoč vprašal, koliko je ura, pa so mu odgovorili toliko, kolikor ukažete..."

"...tedaj, ko njegova moč še ni bila močvara jesenskega preobilja, ampak vročični hudournik..."

"...in za hip ga je vnovič prešinil jasnovidni preblisk, da ni bil in da tudi nikoli ne bo gospodar svoje moči..."

"...saj ni preživel ne zaradi nepojmljivega poguma niti neskončne previdnosti, marve zato, ker je bil edini, ki je poznal resnično razsežnost naše usode..."

"...in šele ko sem se prepričal o neverjetni resnici, da je bil ta zarjaveli starec malik našega otroštva, najčistejša poosebljenost naših sanj o slavi..."

"...popolnoma sam je bil na svetu, gluh kot zrcalo..."

"...videl je pohlepnost in prevejano prilizovanje med tistimi, ki so se pitali v varstvu moči, zato pa je spoznal novo vrsto ljubezni v vrstah sirotnikov, ki niso prav ničesar pričakovali od njega..."

"...in niso ga slepili zato, da bi mu ugajali, (...) kakor je bolj iz usmiljenja kot ljubezni počela Leticia Nazareno, ampak da bi ga ne izpustili iz ujetništva lastne moči..."

"...poskušali so dopovedati našim vojakom, (...) da je občutek časti trik, ki si ga je izmislila vlada, da bi se čete borile zastonj..."

"...usnula mati, ki je nikoli (...) ni zastrašila ljubezen ne osupnila smrt..." (o duhovni revščini matere Benedicion Alvarado)

"...moji ničvredni komandanti, ki pa si me ne drznejo in si me tudi nikoli ne bodo drznili ubiti, ker vedo, da se bodo morali potem pobiti med sabo..."

"...boš videla, da me bodo strmoglavili, preden bo minilo 25 dni, je rekel, in tega ni verjel samo takrat, ampak vsak trenutek vseh ur v neskončnem življenju nepremagljivega despota..."

"...Benedicion Alvarado mojega srca, zaničuj me, očisti me z vodo svojega oglja, ponosno se je pokoril..."

"...z biblično silovitostjo je od zadaj spustil vanjo toliko semena, da je ubožica v duši začutila škrtanje smrti..."

"...prepoznal je nezmožnost ljubezni v uganki svojih nemih dlani..."

"...v teku svojih nepreštevljivih dni spoznaval, da je laž udbnejša od dvoma, donosnejša od ljubezni, trajnejša od resnice, prav nič osupel je dosegel sramotno prevaro vladati brez moči..."

* * * * * * * * * * * *


MARQUEZOVI KOMENTARJI

  • G.G.Marquezov komentar k temu delu:
    "To je najhujša zvrst samote, kar jih poznam in med čl. problemi je prav ta zame najbolj zanimiv. -Samota oblastnika in samota pisatelja sta si v marsičem podobni."
  • "Ena najtežjih stvari mi je začetek, prvi odstavek. Strinjam se s Proustom, da za pisanje potrebuješ 10% navdiha in 90% znojenja."
  • "Nasprotje intuicije je intelektualizem, reč, ki jo najbolj sovražim, ker zavaja stvarnost v nepremakljive teoreme."

Povej, kaj sam/a meniš o G.G.Marquezu!

Nekaj malega o meni
Nekaj zanimivih slik
Forum POLEMOS
Zanimive povezave
  blank